Wiele zależy od opakowania żywności
pakowanie-opakowania-folia-stretch

Wiele zależy od opakowania żywności

Kupując żywność w sklepach, nie wyobrażamy sobie jej bez opakowania. Producenci żywności stosują nie tylko zwykłą metodę wytwarzania, ale także pakowania, dzięki czemu żywność dłużej zachowuje świeżość i nie wymaga chemicznej modyfikacji.

Wiele osób zapyta, czy pierwiastki chemiczne z opakowania nie dostają się do żywności. Nie powinno to mieć miejsca, jeśli produkt jest właściwie przechowywany. Na przykład żywności w opakowaniu próżniowym nie można rozmrażać, a następnie ponownie schładzać. Lepiej też nie kupować takich produktów, w opakowaniach których nagromadziły się płyny. Opakowania produktów wielokrotnego użytku muszą być hermetyczne. Lepiej jest kupować mleko i sok z przykręcaną lub wyciskaną pokrywką.

Polscy producenci branży spożywczej twierdzą, że produkty opakowaniowe są wybierane w sposób odpowiedzialny. Badania były prowadzone u producentów żywności w miastach Katowice, Opole, Częstochowa, Gliwice oraz Tarnowskie Góry. Możemy im wierzyć i analizować metody i narzędzia pakowania, które wykorzystują w procesie produkcji i pakowania. 

Pakowanie próżniowe służy np. do pakowania gotowanych warzyw, mięsa, mleka i przetworów rybnych. Jego zaletą jest to, że usuwa powietrze, przedłuża żywotność produktu, jest łatwe w transporcie. Wadą tego opakowania jest to, że nie jest wytrzymałe oraz produkt nie jest chroniony przed światłem. 

Folie do pakowania – stretch

Zamknięte puszki i szklane pojemniki są używane do różnych przetworów sterylizowanych i pasteryzowanych. Konserwy są sterylizowane i pasteryzowane. Zaletą tego sposobu pakowania jest to, że są zabezpieczone przed rozkładem, nadają się do długiego przechowywania i są wygodne w transporcie. 

Produkty cukiernicze, pieczywo produkowane w Gliwicach, Częstochowie, Opolu, Strzelcach Opolskich, Zabrzu czy Lublińcu pakowane są w torebki foliowe, papierowe, owijane folią stretch oraz pakowane w pudełka z folią spożywczą. Zalety takiego opakowania: łatwe przenoszenie, produkt chroniony jest przed środowiskiem, zanieczyszczeniami. Nie jest to bardzo trwałe opakowanie, produkt może się utleniać, nie nadaje się do długiego przechowywania. 

Mięso, produkty rybne, grzyby pakowane są w folię spożywczą, owijane folią stretch, torby foliowe i papierowe, pudełka. Opakowanie produktu jest chronione przed wpływem środowiska i zanieczyszczeniem. Złą rzeczą jest to, że opakowanie nie jest trwałe, nie nadaje się do przechowywania w nim żywności przez długi czas. 

Pudełka kartonowe, aluminiowe lub styropianowe są używane do zimnej żywności i napojów. 

Dodaj komentarz